Fül orr gégészet / Proetz kezelés

Fül orr gégészeti cikkek

Az alábbi írásokkal szeretnénk egy kicsit mélyebb betekintést engedni a fülorrgégészeti vizsgálataink hátterébe, a fül, az orr és a gége megbetegedéseinek fontosságába, valamint a Proetz-kezelés hatékonyságába.

Amennyiben cikkeink meggyőzik és úgy gondolja érdemes lehet részt vennie szűrővizsgálatainkon, vagy igénybe venni kezeléseinket, az Online bejelentkezés menüpont alatt egy rövid adatlap kitöltésével azonnal kapcsolatba léphet velünk.
Fájdalommentes fülorrgégészeti kezelések képekben

        
Fül orr gégészet fontossága

Mai rohanó világunkban a légúti betegségek kialakulása és lefolyása is jelentősen megváltozott.
Ebben közrejátszanak a
 • környezeti hatások: por, szmog, allergizáló anyagok
 • az életmód : városi környezet, mozgáshiány a szabadban
 • az immunrendszer gyengesége

 • Egy óvodás gyermek számára az egyszerű náthával kezdődő, a soha véget nem érő orrfolyás, orrdugulás szinte már "természetes" állapot. A közösségbe járó gyermekek nagy része szinte folyamatosan náthás, köhög, orrlégzése nehezített. Ez az állapot megszokottá válik, látszólag nem lehet tőle szabadulni, ettől rosszétvágyúak, fáradékonyak, nyugtalanok lesznek. Amikor azonban a köhögés is szakadatlanná válik, és a halláscsökkenés is észre vehető, muszáj komolyan foglalkozni a problémával.


  Az orrból kiinduló betegség - néha a gondos odafigyelés ellenére is - a nátha szövődményének lépcsőin bukdácsolhat végig:

  Gennyes orrfolyás, melyet leggyakrabban megfázásnak emlegetett banális betegség bakteriális felülfertőződése okoz. Ennek terjedése az üregek felé arcüreggyulladáshoz vezet. Az arcüregek anatómiai felépítése miatt ezen a lépcsőfokon egy darabig el lehet időzni. A kórokozók befészkelik magukat az üreg mélyébe, itt fenntartják a folyamatos váladékképződést és a nyálkahártya duzzanatot. Az arcüregben a váladék ottreked, innen a töredéke tud csak magától távozni. Amennyiben nem elégséges a kórokozók eltávolítása, vagy elpusztítása antibiotikummal, az arcüregből kifolyó váladék az orrfenéken hátra csorogva megfertőzi a fülkürtöt is, mely a fülkürthurut kialakulását követően középfülgyulladáshoz vezethet. A középfülben felhalmozódó savós, majd nyákos váladék kisfokú vezetéses halláscsökkenés veszélyét hordozza.

  Az orrgarat felé az orrfenéken hátracsorgó váladék az orrgarat felé is tovaterjed, mely torokvizsgálaton láthatóvá válik. A jól működő, aktívan védekező nyirokszerv, a mandula, a fertőzés tovaterjedésének megakadályozására ellenanyagot termel. A duzzanat azonban tovább rontja a rossz orrlégzést, ezzel is hozzájárulva az orrüregi váladékpangáshoz. Az így kialakult orrmandula akut gyulladása, rövid ideig tartó magas lázat okoz, fülfájdalom nélkül. A kórokozóval telített váladék a légvételeknél mikroszkópikus cseppek formájában "beporlasztódik az alsó légutakba. Így alakul ki a kifejezetten száraz, ugató jellegű, nehezen csillapítható köhögéssel járó légcsőhurut. Ezt követi a hörghurut, a köhögés ugyan "szelídebbé" válik, ritkább és hurutosabb lesz, de előfordul, hogy heteken át tart.

  A kórkép eredményes kezelése bármelyik lépcsőfokon hatásosan megoldható egy konzervatív, fájdalommentes eljárással, a Proetz kezeléssel.

  Ez egy kombinált felső légúti kezelés, mely alkalmazása akár kiválthatja az antibiotikum kúrát és az egyéb radikális beavatkozásokat, mint a fülfelszúrás és az orrfelszúrás. A módszert, Arthur W. Proetz neves amerikai fül- orr- gégész professzor dolgozta ki, rendkívül alapos, anatómiai, élettani és fizikai tanulmányokkal alátámasztva. A módszer egy fizikai törvényen, a "Bernoulli-törvényen" alapszik: a nagyobb sebességű áramló folyadék vagy gáz, nyomása kisebb, ezért szívó hatást hoz létre. Így a melléküregekből, a hátrányos anatómiai felépítés ellenére is, kiszívható a pangó váladék. Ezen az elven működik a gépkocsi porlasztója, vagy az illatszerszóró.

  A Proetz-kezelés fájdalommentes:

  Nem rosszabb, mint az otthoni orrszívás, de jóval hatékonyabb, mert alkalmazásával nemcsak az orrüregből, hanem a melléküregekből is eltávolítható a gennyes váladék.
  Menete: A beteg a vizsgálóágyon fekszik, hátralógatott fejjel. A kezelő az egyik orrlukba fiziológiás sóoldatot csepegtet, amit a másik orrnyílásból kiszív egy tompa végű szívó segítségével.
  Az orrfelek cserélgetésével ezt az átmosást 5-6 percen keresztül végezzük. A művelet alatt úgy tudjuk zárttá tenni a rendszert, hogy "k" betűs szavakat mondatunk a beteggel. A folyadék áramlásának hatására az orrmelléküregek is kitisztulnak.
  A kezelés hatásosságának fokozására előtte egy 10 perces hidegpárás ultrahangos inhalálást alkalmazunk, mely hatására fellazul az letapadt váladék. A vákuumos kezelés után pedig egy nagyteljesítményű Bioptron lámpával polarizált fénykezelést végzünk, melynek gyulladáscsökkentő hatása van így mérsékli a nyálkahártya duzzanatot.
  A kezeléssort a betegség lefolyásától és a váladék jellegétől függően a két-három naponta végezzük a tünetmentességig. A terápia alatt és követően hasznos tanácsokkal látjuk el betegeinket.

  A módszer hatásosan alkalmazható légúti allergia esetén is.

  Az allergiás betegségekben szenvedőknél nagyon gyakran az orrfolyás és a nyálkahártya duzzanata hetekig fennáll. Ez egyrészről hajlamosít a bakteriális felülfertőződére és heveny orrmelléküreg-gyulladás kialakulására, másrészt a krónikus gyulladás a nyálkahártya kiboltosulását, túlburjánzását okozhatja. Utóbbi jóindulatú orrpolipok kialakulásához vezet.
  A Proetz kezelés nagyban megkönnyíti az irritációs időszak átvészelését. Az eljárás alkalmazásával az arcüreg és a homloküreg megtisztul az irritáló allergén anyagoktól, mint például a pollenektől. Allergiás kezelés esetén a megelőző, rendszeres, tervszerű kezelés a célravezető, mellyel megelőzhetőek a később krónikussá váló arcüreggyulladás illetve asztma.

  Egyes esetekben hatékony lehet a halláscsökkenés és a horkolás (főleg gyermekkori) kiküszöbölésére.

 • A túlzott antibiotikumhasználat a rezisztens törzsek kialakulásának kedvez.
 • Gyógyulás fájdalommentes helyi kezeléssel.
 • Antibiotikum nélkül.
 • Klinikailg igazolt, hogy az orrból a melléküregekből és a középfülből a váladékot a kórokozókkal együtt vákuumtechnikával el lehet távolítani, mindenféle vágás, vagy szúrás nélkül.

 • Bejelentkezés:

 • Online adatlap »
 • Telefonon: 06 1 800 93-33
 • HMM Fülorrgégészet
  1135 Budapest, Jász utca 33-35.
  Tel: 06-1/800-9333; Mobil: 06-30/633-09-61; SMS: 06-30/633-09-61
  Adószám: 12489477-2-41
  © 2020 - Minden jog fenntartva!